Arstid: transrasvade tarbimise peaks lõpetama
Transrasvade, s.t margariinis, küpsistes, kookides ja kiirtoidus leiduvate tahkete rasvade kasutamine on mõnedes riikides keelatud. Suurbritannia toiduameti (Food Standards Agency, FSA) sõnul on transrasvade keskmine tarbimine Ühendkuningriigis väike ja lauskeeld seega tarbetu.
Ajakirja British Medical Journal juhtkirjas väitsid USA arstid, et keeluga hoitaks ainuüksi Inglismaal ära 11 000 infarkti ja 7000 surma aastas, kirjutab BBC News.
Jaanuaris esitas Ühendkuningriigi arstide ühendus Faculty of Public Health üleskutse lõpetada transrasvade tarbimine peaaegu täielikult.
Kuigi transrasvad annavad keskmisele Ühendkuningriigi täiskasvanule 1% toidust saadavast energiast, mis jääb allapoole ohtlikku taset (soovituslikult 2%), on ühenduse hinnangul siiski elanikkonna gruppe, kus transrasvade tarbimine on palju kõrgem, ning need grupid on ohus.
Harvardi meditsiinikooli arstid kinnitasid ajakirjas British Medical Journal avaldatud artiklis seda seisukohta ja märkisid, et kõnealuse keelu kehtestamine Taanis ja New Yorgi linnas aitas transrasvade kasutamist tõhusalt peatada, mõjutamata toidu kättesaadavust, maitset või hinda.
Transrasvade kahjulikkus südamele on leidnud tõestust mitmetes uuringutes. Transrasvu kasutatakse toidu säilivusaja pikendamiseks, ent neil ei ole toiteväärtust ning sarnaselt küllastunud rasvadele tõstavad nad vere kolesteroolitaset, mis omakorda suurendab südame isheemiatõve riski.
Arstid kirjutasid ajakirjas, et haiguste praeguse esinemissageduse korral aitaks strateegia, mille eesmärk oleks isegi vaid 1-protsendiline transrasvade tarbimise vähendamine energiatarbimises tervikuna, ainuüksi Inglismaal igal aastal ära hoida 11 000 infarkti ja 7000 surma.
„Tarbitav transrasvade kogus on isikuti väga erinev. Kõige rohkem teevad meile muret noored ja vähekindlustatud inimesed, kes sedalaadi toitu suures koguses tarbivad,“ märkis professor Alan Maryon-Davis, Faculty of Public Health’i president.