Kalaõli on tõhus südamehaiguste sekundaarses preventsioonis
Värskelt südamelihase infarkti (MI) põdenud või südamepuudulikkusega patsiendid võivad kasu saada oomega-3 polüküllastamata rasvhapete (kalaõli) toidulisandist. Sellise soovituse andis Ameerika Südameassotsiatsioon (AHA – American Heart Association). Tõenduse puudumise tõttu ei anta soovitust oomega-3 kasutamiseks üldpopulatsioonis.
Viited: toidulisandid
AHA komitee vaatas läbi 11 randomiseeritud kontrollitud uuringut, mille tulemusnäitajateks olid suured kardiovaskulaarsed sündmused, ning kaks meta-analüüsi. Randomiseeritud kontrollitud uuringutes kasutati kalaõli keskmiselt 1000 mg päevas ja uuringute keskmine kestus oli kaks aastat.
Leiti, et oomega-3 rasvhapped võivad eelnevate kardiovaskulaarsete sündmustega patsientidel vähendada südamesurma 10% – tõenäoliselt vähendades isheemiast tingitud südame äkksurma.
Samas ei vähenda toidulisandid mittefataalse MI esinemist.
Kroonilise südamepuudulikkusega patsientidel vähendas kalaõli suremust 9% võrra. Samuti vähendasid oomega-3 õlid kardiovaskulaarsetel põhjustel hospitaliseerimist 8%.
Oomega-3 mõju primaarses preventsioonis ei ole piisavalt uuritud ja selle kohta AHA soovitust ei anna.
Siscovick DS, Barringer TA, Fretts AM, Wu JH, Lichtenstein AH, Costello RB, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acid (fish oil) supplementation and the prevention of clinical cardiovascular disease: A science advisory from the American Heart Association. Circulation. 2017 Mar 13.
[Abstrakt] doi: 10.1161/CIR.0000000000000482