Kas nekrofoobia? 15.08.05 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Tere!
Minu probleem on mul nüüdseks olnud täpselt aasta aega. Olen poiss, 18, aga mu vanemad väidavad, et käitun nagu 80-aastane kibestunud vanamees. Kardan paaniliselt surma. Enne magamaminekut kontrollin kõike: gaasipliiti, elektrit, välisuksi, kas keegi pole ennast korterisse peitnud jne. Varem kartsin ainult enne magamaminekut, sest siis on inimene täiesti abitu, aga nüüd lasub peaaegu kõigil mu mõtetel surma vari. Enam ei karda ma eriti vanadussurma nagu varem-arvan, et kui jään vanemaks leiab Teadus oma biotehnoloogiaga sellele lahenduse. Nüüd kardan paaniliselt õnnetust või mõrva. Olen väga hea õpilane, olen elanud tulevikule ja kardan, et seda ei tulegi. Kahtlen kas teie soovitustes figureerinud idamaade tarkus mind aitab olen veendundu ateist ja tajun kogu olemusega, et surm on Lõpp. Kõige hullem on see, et olen kontrollides tohutult ebakindel ja see võib võtta tunde- iga päev .Sundmõtted valitsevad mu üle.

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Kõik me oleme usklikud, Sina usud ateismi, Teadust, Autoriteeti. Mina usun meditsiiniteadust, filosoofilisi tunnetusetarkusi, religioosseid hingeelu puudutavaid nn irratsionaalseid agenseid, usun endasse, usun Taararahvasse. Tadvustatud-teadvustamata, ratsionaalne-irratsionaalne, ateistlik-religioosne jt. duaalsused on huvitavad ja nendega on vaja tegeleda. Nende tarkustega tutvumine peab igapäevaelu rõõmudele ja eluenergiale hoogu juurde andma. Neist tuleb enda jaoks leida see tera, mis MINU jaoks sobib, minu elukäigule värvi ja õnne lisab.
Fr. Nietzsche (1844-1900; 25. august on tal surmast möödas 105, tema tarkused elavad, järglaste kohta ma ei tea, teda moodustanud osakesed on teinud mitmeid muundusi ja eksisteerivad tänase päevani - see on aine jäävuse seadus jne.) järgi isegi mure ja raskused karastavad meid. Nende probleemidega - elu-surm, elukvant ja igavik jne on kõik noored tegelenud, aga parajal määral.
Sõprussuhted, sport, huvialadega tegelemine - see on nooruse pärusmaa.
Eelnimetatud kõrg-filosoofilised probleemid tulevad tõsiselt päevakorda tõsisemalt kuldses keskeas (mina plaanin elada 110-120 aastat, seega siis vanuses...).
Kui need liigsed sundmõtted ikkagi spordi ja huviala-tegevusega ei taandu ja nad häirivad, siis tule psühhiaatri jutule ja saad abi.
Oled tubli!
Parimate tervitustega,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

tere kas skisofreenia haigel võivad juhiload olla

tere kas siksofreenia haigel võivad juhiload olla

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

vt eelmine

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: