Mida teha, kui veresuhkrutase pole normis?
Kestval ebatervislikul söömisel ja süsivesikuterikka toiduga liialdamisel võib veresuhkrutase püsida kõrge. Kuidas seda vältida? Ning kuidas mõjub meie kehale liiga madal veresuhkrutase? Nõu annab Dr Dan Eugen Uvarov, Confido peremeditsiini eriarst
Veresuhkur ehk glükoos on keha üks peamisi energiaallikaid, mille taset reguleerivad erinevad hormoonid. Taseme tõus on tavapärane pärast einestamist, ägeda nakkushaiguse ajal, stressiolukorras. Kestval ebatervislikul söömisel, süsivesikuterikka toiduga liialdamisel võib glükoositase püsida kõrge ka muul ajal. See on aga rakkudele ja kudedele pikkamööda kahjulik ning võib viia diabeedi ja sellega seotud tüsistusteni.
Sümptomid, mis viitavad glükoosisisalduse liigsele suurenemisele veres, kujunevad tavaliselt ajapikku ja võivad ilmsiks tulla alles siis, kui glükoositase on väga kõrge. Esineda võivad järgmised tunnused: tugev janu, sage ja rohke urineerimine, nõrkus ja väsimus, hägune nägemine, kaalulangus.
Miks tekib diabeet?
Diabeedile eelneb tavaliselt pikk periood, mil glükoosi ainevahetus on häirunud, kuid mitte sellisel tasemel, et kujuneksid diabeedile iseloomulikud tunnused. Seda seisundit kutsutakse eeldiabeediks. Eeldiabeediga inimestel võib esineda ülekaalulisus või rasvumine (eelkõige vööpiirkonnas), vererasvade tasakaalu häire ja kõrge vererõhk.
Eeldiabeet on seisund, mil diabeedile iseloomulikud rakkude ja kudede kahjustused kulgevad märkamatult ja pikkamööda. Glükoosi ainevahetuse häire ja sellega tihtipeale kaasnevate eelnimetatud seisundite tekkeriski suurendab perekondlik eelsoodumus.
Mida aitab mõõta glükoosimonitor?
Glükoosi ainevahetuse häiret on võimalik tuvastada glükoosimonitori, glükoosi taluvuse testi, paastuglükoosi või hemoglobiini A1c määramisega. Vahel on vaja kombineerida erinevaid teste.
Glükoositaseme ohjamiseks on oluline vähendada või vältida toidulaual kõrge glükeemilise indeksiga toite. Glükeemiline indeks on suhteline väärtus, mis näitab, kui tugevasti tõuseb glükoositase kahe tunni möödudes pärast kindla toidu söömist. Glükeemilist indeksit mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas toiduaine küpsus, toidu valmistamise viis, kiudainete sisaldus, toiduainete söömise järjekord.
Millal võib tekkida liiga madal glükoositase?
Glükoositase võib vahel olla ka liiga madal. Enamasti saab organism lühiajalise madala glükoositasemega hästi hakkama ning võimalikud sümptomid on ohutu ja mööduva iseloomuga. Madalat glükoositaset põhjustab tavaliselt pikaajaline paastumine, tugev kestev kehaline koormus ilma einestamiseta, teatud diabeedi- jm ravimid, harva ka mõni raskem haigus.
Madal glükoositase võib põhjustada järgmisi sümptomeid: kiire südametöö, värisemine, higistamine, ärevus või rahutus, ärrituvus või segasus, uimasus, näljatunne, nõrkus, nägemishäired, epileptilised hood, minestamine.
Glükoosiseire koos samaaegse toitumis- ja liikumispäeviku pidamisega annab põhjalikuma ülevaate glükoosi ainevahetusest organismis. Tervislike toiduvalikutega saab aidata toitumisnõustaja.