vitamiinid 16.11.07 / Toitumine ja ülekaalulisus
Külastaja küsib:
Tere! Umbes aasta aega tagasi tekkis mul äge idiopaatiline urtikaaria angiödeemiga. Kuna otsest pohjustajat vaatamata pohjalikele analüüsidele ei leitud, suudan löövet mingil määral kontrolli all hoida vaid dieediga. Sellega seoses on mul aga kahtlus, kas toidust saadavate vitamiinide hulk on piisav voi peaks neid juurde votma (näiteks tundub viimasel ajal nahk eriti kuiv olevat, ka venitusarmid on silmatorkavad).
Ma ei söö peaaegu üldse järgmisi toiduained: tomat, tsituselised, banaanid, viinamarjad ja muud eksootilised puuviljad, maasikad, spinat, avokaado, paprika, brokkoli, baklazhaan, kuivatatud puuviljad, pähklid, kakaotooted, muna, kala, mereannid, sealiha, kääritatud toit, hapendatud toit.
Söön regulaarselt: kanaliha, loomaliha, teraviljatooted (kaeraküpsised, rukkileib, sepik, pasta, riis), piim, juust, voi, eesti ounad (voi ökoloogilised ounad), porgand, kartul, kaalikas, suvekorvits, kurk, toiduvalmistamisel oliivioli, koorekaramell.
Ette tänades.
Arst vastas:
dr Kristel Ehala-Aleksejev
Arst-toitumisterapeut
Tartu Ülikooli Kliinikum
Tere.
Antud diagnoosi juures vajab nahk erilist tähelepanu ning hooldust. Selles osas tasuks ehk nõu pidada mõne drmatoloogiga. Usun, et kasuks tuleksid ka vitaminikuurid ning toidulisandite kohatine kasutamine. Samas võivad aga viimased samuti sisaldada komponente, mis kutsuvad esile ärrituse, mistõttu ei julge kirja teel otseselt ühtegi preparaati välja paakkuda.
Heade soovidega, dr.Ehala
Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus
Vitamiinid
Tere.
Mina tahaksin teada, kuidas nende vitamiinidega siis ikkagi on? Kas tasub ja peaks eelistama multivitamiine, kus on kõik vajalikud ained korraga koos või peaks eelistama vaid teatud ...
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Kirja teel ei saa kindlasti öelda, kas vajaksite mingeid toidulisandeid või ei. Kõik sõltub inimese toitumisest, tervislikust seisundist, füüsilisest koormusest, jpm. Mõnikord vajame tõepoolest ...
Mikrolaineahi
Ma ei tea, kas sellele küsimusele vastate ja kas see üldse kuulub Teie valdkonda. Soovin teada, kas mikrolaineahjus valmistatud/soojendatud toidul säilivad mõnedki vitamiinid? Olen kuulnud, et ei säili ...
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Mistahes toidu töötlemine (küpsetamine, praadimine, jm) vähendab toidus teatud vitamiinide osakaalu ning see kehtib ka mikrolaineahju kasutamise kohta. Kindlasti ei kao mikrolaineahjus toidu ...
Vitamiinide omastamine
Tere,
lugesin kuskilt, et E-vitamiini sisaldavad muu hulgas näiteks porgand, piim ja munakollane. Tekkis küsimus, kas E-vitamiin nende toiduainete töötlemisel (keetmine, küpsetamine) hävib?
Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev
Tere.
Vitamiinid jagunevad rasvlahustuvateks ja vesilahustuvateks. E vitamiin kuulub esimesse gruppi. Kõik rasvlahustuvad vitamiinid peavad üldjuhul töötlemisele üpris hästi vastu kui temperatuuridega ...
Vaata kõiki nõustamisi